Gyros s hranolky z trouby (Břicháč Tom)

Gyros s hranolky z trouby (Břicháč Tom)
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    30 min
  • Porce
    2
  • Celkový čas
    40 min

Břicháč Tom je pro mě inspirací při zdravé stravě, jediné, co mě trápí při vaření podle jeho knih, kterých jsem hrdou majitelkou je popis ingrediencí. Na některé se občas v postupu zapomene a některé jsou velice neurčité. Připravuji si sama tyto recepty a snažím se je dovést k dokonalosti.

Gyros s hranolky z trouby je tip na zdravý fitness oběd od Břicháče Toma, který je můj oblíbený. Rozhodně nevynechejte jogurtový dresing. V případě, že byste si dresing dělat nechtěli, můžete použít 250 g vepřového masa na 2 porce. Pokud vám vepřové maso tolik nechutná, můžete gyros udělat i z masa kuřecího.

Suroviny na gyros s hranolky z trouby

  • 200 g vepřového masa (libovější krkovice nebo plec)
  • 300 g brambor
  • lžíce olivového oleje
  • bílý jogurt řeckého typu
  • 1 stroužek česneku
  • citronová šťáva
  • koření na maso: sůl, pepř, mletá červená paprika, bazalka, oregano, kurkuma, majoránka

TIP: Můžete si pořídit koření přímo na gyros, kterým maso okořeníte. Nezapomeňte však přidat sůl.

Gyros s hranolky z trouby postup přípravy

  1. Nejprve si opláchněte a nakrájejte vepřové maso na tenké nudličky, umístěte je do mísy. K nakrájenému masu přidejte směs koření a 1 lžíci olivového oleje.
  2. Brambory si omyjte a nakrájejte na hranolky, nechte chvíli ve studené vodě a poté osušte.
  3. Plech vyložte pečícím papírem, potřete trochou oleje a na jednu polovinu naskládejte naložené maso tak, aby se kousky vzájemně nedotýkaly a na druhou polovinu hranolky.
  4. Troubu si předehřejte na 200°C a maso s hranolkami pečte zhruba 30 minut. Doporučuji na 15 minut maso přikrýt alobalem a na zbývajících 15 minut jej odkrýt.
  5. Do jogurtu vymačkejte šťávu z 1/3 citronu a přidejte prolisovaný stroužek česneku. Dobře promíchejte.
  6. Gyros podávejte s hranolky, jogurtovým dresingem a čerstvou zeleninou.

Další recepty od Břicháče Toma:

    Mohlo by se vám líbit

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.